torstai 1. elokuuta 2013

Korttien suunnittelua

Aikaisemmin kuvittelin tekeväni kutsukortit quilling-tekniikalla, mutta eilen illalla sain yllättävän inspiraation juuri ennen nukahtamista. Olen tehnyt aikaisemminkin paperileikkauskuvioita ja hyödyntänyt niitä mm. korteissa. Keksin, että voin tehdä mallin, jossa hyödynnän kihla+vihkisormukseni filigraanikuviota. Koska en itse aikanaan löytänyt mitään ohjetta paperileikkauskuvioiden suunnitteluun, kirjoitan tähän jonkinmoiset ohjeet.

Sormukseni

Jos haluaa peilisymmetrisiä kuvioita, kannattaa niitä varten leikata kaava kahtiataitetusta paperista. Taittamalla paperin kahdesti, saa kahta akselia pitkin peilisymmetrisen kappaleen (ks. lehti).

Sydän

Lehti
Mallin suunnittelu kannattaa aloittaa piirtämällä kortin ääriviivat paperille lyijykynällä ja siirtämällä kaikkia viivoja haluttu määrä kohti keskustaa, jotta leikattu paperi ei ole täsmälleen korttipohjan kokoinen. Pohjien leikkaaminen joka suunnasta millilleen samankokoiseksi voi olla hermoja raastavaa, joten parempi jättää tarkoituksella reunusta näkyviin kehykseksi. Kuvion ulkoreuna kannattaa tummentaa tussilla ennen kuin siirtää viivoja vielä puoli senttimetriä kohti keskustaa. 

Ulompi suorakaide on kortin kokoinen, sisempi hieman pienempi

Mallin ulkoreunat on tussattu

Kun ulkoreunat on hahmoteltu paperlle, voi keskustaa alkaa täyttämään halutuilla kuvioilla. Mikään osa kuviosta ei kuitenkaan voi jäädä yksinään leijumaan muiden sekaan, vaan kaikkien viivojen tulee yhtyä toisiinsa ja olla riittävän paksuja, jotta paperisuikaleen leikkaaminen ei aiheuta harmaita hiuksia. Itse käytän kolmioviivoitinta samansuuntaisten viivojen tekemiseen. Tiukoissa kurveissa on helpompaa tehdä ensin katkoviiva viivottimen avulla ja yhdistää pisteet lopuksi vapaalla kädellä.
Sydämen asettelu kiinni reunaan.

Sitten vain jatkaa hahmottelua ja tussaa varmat kaaret. Lyijykynäjälkiä voi kumitella halutessaan pois sitä mukaa, kun viivat on vahvistanut tusseilla. Tämän jälkeenkin voi tehdä pieniä muutoksia malliin. Itse aloitin isolla reiällä lehtikuviossa, mutta pidin enemmän pienemmästä. Korjasin tämän ja merkitsin rukseilla viivan, jota en myöhemmin jäljentänyt siistittyyn malliin.



Kun kaikki viivat on tussattu, kiinnitetään uusi paperi hahmotelman päälle. Tälle paperille piirretään läpikuultavien viivojen avulla siistitty malli. Piirtämistä helpottaa, jos käytettävissä on valopöytä tai jaksaa pitää käsiä koholla ja paperit ikkunaa vasten. Kun siisti malli on saatu valmiiksi, sen voi irrottaa luonnospaperista. Teipin vaurioittamat paperinreunat voi leikellä pois, jos paperi on riittävästi kuviota isompi.


Hetken mallia tuijoteltuani huomasin, että olin tehnyt vahingossa hyvän mallin myös paikkakortteja vartin. Jäljensin uudelle paperille kuvion alaosan ja tein yläreunan. Kunhan tästä loma loppuu, skannaan mallit tiedostoiksi. Niitä voi sitten tulostella yhden jokaista korttia varten. Näin kuviota ei tarvitse ensin jäljentää korttiin laitettavalle paperille, vaan paperit voi teipata yhteen ja leikellä viivoja pitkin askarteluveitsellä.

1 kommentti:

  1. women's occasion dresses uk
    crystal breeze laura peach tulle
    going out dresses uk
    Do you need to go to a prom? And you want to buy a beautiful prom dress but only to find all of these in the shops are too expensive. So come to have a look on www.jadegownshop.co.uk. You will not be disappointed.

    VastaaPoista